(Fondatorul Kyokushin)

Masutatsu Oyama, pe numele sau adevarat Hyung Yee Choi, a vazut lumina zilei in 1923, in Kinje, in sud-vestul Coreei, la cateva mile de tarmul Marii Galbene la circa 180 de mile sud-vest de Seul.

De pe cand avea 9 ani, Yee s-a antrernat sub ochiul expert al idolului sau, un Nord-coreean, pana la varsta de 13 ani cand a plecat la Seul sa urmeze liceul.

La doar 14 ani si-a parasit tara si a plecat in Japonia sa urmeze cursurile academiei militare din provincia Yamanashi. A inceput sa studieze karate-ul, stilul Shotokan. Timp de doi ani s-a antrenat in aceasta arta martiala, introdusa in Japonia din Okinawa pe la inceputul secolului. Dar nemultumit de antrenamente, Oyama s-a decis sa plece la Tokyo pentru a studia in continuare.

A fost primit pentru antrenamente la Shotokan, in cartierul Mejiro, unde Funakoshi parintele karate-ului japonez preda stilul Shotokan impreuna cu fiul sau.

La 18 ani, Oyama l-a cunoscut pe specialistul coreean de karate Gojukai, Cho Hyung Ju. Au devenit curand prieteni si in urmatorii doi ani Oyama a studiat stilul Gojukai cu acesta.

In anul 1945 se casatoreste, si tot in acelasi an primeste 4 Dan de la Gichin Funakoshi.

Ascultand sfatul lui Cho Hyung Ju, Oyama s-a retras in prefectura Yamanashi, la 60 de mile vest de Tokyo. Curand dupa intoarcera in capitala, l-a cunoscut pe Tenshichiro Ozawa, un celebru politician si om de stat. Acesta l-a convins, in cele din urma, sa se intoarca in munti si sa ramana de data aceasta, cel putin un an, sa traiasca singur, sa duca o viata simpla, sa se antreneze si sa se intareasca. Oyama si-a petrecut luna dupa luna urmand un program fix: se antrena sapte ore, dormea opt ore, lua trei mese pe zi, meditand si relaxandu-se in restul timpului. In acea perioada a lucrat la acele tehnici de spargere proprii Mergea in maini sprijinindu-se in cate doua degete, impingea 200 kg, zdrobea stalpi de telefon cu pumnii si ii desprindea, sfarama pietre si spargea scanduri cu o singura lovitura data cu muchia palmei.

A trecut un an, si el a ramas pe muntele Kyosumi, traind si antrenandu-se ca Yamabushi (calugarii razboinici) vechii Japonii.

Gasind ca pumnii sai, tari ca niste ciocane, sunt prea puternici pentru carnea si oasele muritorilor, el a trecut la lupte de tauri, doborandu-i cu lovituri de pumni in crestet, retezandu-le coarnele cu shuto uchi si ucigandu-i cu o rasucire puternica a gatului. De asemenea a inceput sa zdrobeasca copaci, pietre, sticle, tigle, caramizi si scanduri, orice gaseau mainile sale puternice.

De 40 de ori a incercat sa rupa coarne de taur cu lovituri cu cantul palmei, si de 36 de ori a reusit. Coarnele foarte lungi le-a desprins in doua bucati. Cu toate ca s-a povestit despre Oyama ca ar fi omorat 50 de tauri, in realitate nu a omorat decat trei, la toti rasucindu-le gatul. Toate luptele cu tauri din regiunea Tateyama s-au petrecut in 1949. Odata, compania cinematografica Shochiku a trimis o echipa sa toarne un film de 20 de minute despre uciderea unui taur.

In 1947 a castigat Campionatul de Karate al Japoniei, devenise celebru in tara si strainatate pentru luptele sale cu taurii.

In martie 1952, a fost invitat la Chicago de catre asociatia profesionista de lupte, impreuna cu judoka Kokochi Endo si cu luptatorul profesionist Marele Togo, din Hawai. Dupa o mare demonstratie in Chicago, cei trei au efectuat un turneu american, pana in noiembrie, provocand luptatori si boxeri profesionisti. Oyama a castigat toate meciurile prin K.O.

In 1955 primeste al 6-lea dan de la Gogen Yamaguchi.

In 1957, Oyama a calatorit pana in cele mai nordice insule din Hokkaido, unde a stat sase luni. In aceasta perioda a incercat sa lupte cu un urs, dar meciul s-a dovedit a fi imposibil, pentru ca ursul era atat de inalt, incat Oyama nici macar nu-i putea ajunge la cap cu pumnul.

Mas. Oyama s-a intors in 1959 in S.U.A., a facut cateva demonstratii si a deschis “Mas. Oyama’s Karate” in Chicago, Los Angeles si San Francisco. A mai efectuat cateva demonstratii si la sediul F.B.I. din Washington DC. Turneul de demonstratii l-a adus si la New York.

In 1960 cand Oyama a plecat la New York, pentru a organiza Turneul Nord-American de Karate la Madison Square Garden, New York Times l-a descris ca pe “cel mai dur om din lume”.

Cu toate ca a shimbat numele stilului din “Mas. Oyama’s Karate” in “Kyokushinkai” in 1961, abia in 1963 si-a construit cartierul general, Honbu.

In 1969 Oyama a organizat ceea ce sustine ca a fost “Primul turneu open al intregii Japonii”.

In 1974 i-a fost acordat al 9-lea dan.

In aprilie 1994 Sosai Oyama moare lasand prin testament pe Akiyoshi Matsui ca lider al KYOKUSHINKAIKAN – I.K.O. Din nefericire scandalul incepe odata cu contestarea testamentului lui Sosai de catre multi din Shihanii japonezi si nu numai. Apare acum o noua sciziune oficiala de aceasta data. Totusi, cei mai multi il recunosc ca succesor al scolii Kyokushin pe Akiyoshi Matsui. numit acum Sokei Matsui. O parte din vechii elevi se despart de Matsui preferand conducerea lui shihan Yukio Nishida si a altor cativa shihani. Aceasta a determinat sciziunea Kyokushin-ului la nivelul tuturor tarilor si paradoxal aparitia in 1995 a doua campionate mondiale diferite numite la fel – Al VI-lea Campionat Mondial Open.

Pentru miscarea Kyokushin din intrega lume 26 April 1994 a fost o zi indurerata. Moartea unei legende, a unui remarcabil invatator a zguduit lumea. Oyama nu numai ca a creat si dezvoltat un sistem de lupta, filozofia lui a dat milioanelor de oameni sens si continut vietii. A fost considerat unul dintre cei mai buni profesori de karate din lume, a ridicat multi profesori si instructori remarcabili si astfel a dat o buna reputatie karate-ului Kyokushin. El a creat un stil dur dar corect. Pentru majoritatea lumii, el a fost si ramane “cel mai dur om din lume”.

“Eram uneori in contact cu gangsteri si exista intotdeauna posibilitatea de a ma asocia cu ei, dar in loc sa devin sef de banda, am luat un alt drum in viata si am devenit maestru”.

Mas Oyama