Sensei Dodi Jozsef SZASZ 4 Dan

                                       chairman12348429_10205078955480742_1856439999_n IFK ROMANIA

 

Eu, sportul si Artele Martiale.

La virsta de 6 ani am facut primul pas pe un drum lung si anevoios dar plin de satisfactii si impliniri in sport. Am inceput cu practicarea tenisului, la varsta de 8 ani am inceput practicarea atletismului pana la varsta de 18 ani.

La virsta de 17 ani paralel cu atletismul am inceput sa practic si scrima mai exact spada la  Clubul Sportiv Universitar.

In atletism si scrima am avut mai multe medalii cistigate in diferite concursuri zonale si nationale ajungand chiar de mai multe ori campion national.

In 1977 am avut cel mai crunt accident, la ridicarea unei greutati mari, ajungand sa stau 6 luni in pat din cauza discopatiei lombare. Spre norocul meu dupa tratamente, gimnastica medicala, si inot, dupa 8 luni am reusit sa reincep antrenamentele de atletism.

In 1981 am primit cadou o carte scrisa de Vojtech Levsky intitulata 500 tehnici de autoaparare. Aceasta carte a fost primul contact al meu cu Artele Martiale. Cu prietenul meu Mult Csaba, am inceput sa invatam tehnicile din aceasta carte.

Bineinteles, dupa citeva luni ne-am dat seama ca asa nu o sa ajungem prea departe, doar din carte nu se pot invata artele martiale. Asa am ajuns sa ne inscriem la antrenamente de Judo si Jiu-Jitsu.

A venit vremea pentru armata, si spre norocul meu am ajuns sa fac armata la Steaua la disciplina scrima. Aici am continuat si Artele Martiale, si in timpul liber am participat la antrenamente de Wado Ryu.

Dupa ce am trecut in rezerva si am venit acasa am inceput sa practic Karate Shotokan, singurul stil de Karate existent in vremea aceea in orasul nostru, obtinand centura maro 1 kyu.

In 1986 am devenit instructor de Karate si am infiintat primul meu club de Karate Shotokan JKA.

In anul 1987, 5 iunie, am fost sunat din Bucuresti de catre Senpai Pavel Florescu 1 dan Kyokushin (singura centura neagra la Kyokushin din Romania la vremea respectiva. Senpai Pavel Florescu a obtinut centura neagra 1 dan chiar de la Sosai Masutatsu Oyama), spunand ca o cunostiinta comuna a vorbit mult despre mine si devotamentul meu fata de Arte Martiale si m-a intrebat daca nu as vrea sa trec la stilul Kyokushin si sa infiintam un club in Tg Mures.

Ca o curiozitate, Senpai Pavel Florescu mi-a daruit un cadou si anume un Budo Pass emis de catre European Kyokushinkai Organization cu numarul de ordine 0003 si semnat de catre presedintele organizatiei – Steve Arneil. Au trecut multi ani de atunci si in 2014 am avut onoarea sa il cunosc si personal pe acest maestru si om deosebit, mai mult sa dau si examenul meu de 3 dani sub privirile lui exigente.

Stilul Kyokushin imi era cunoscut din carti si reviste la care cu greu ajungeam in perioada de dinainte de ’89, si stiam ca Kyokushinul este considerat un still de Karate puternic si greu unde in timpul luptelor, loviturile se executa cu toata viteza si forta.

Fara ezitare am spus ‘DA’, si asa a inceput Kyokushinul in Tg Mures pe data de 5 iunie 1987.

In saptamana urmatoare deja am organizat primul stagiu de pregatire la Tg Mures cu Senpai Pavel Florescu, primul meu Sensei in Kyokushin si mentorul meu. Ii multumesc pe aceasta cale ca a stat langa mine si m-a indrumat.
12348666_10205091261108375_1184347515_n

Clubul am denumit « Kamikaze » cea ce inseamna Vint Divin. Clubul s-a dezvoltat frumos, am participat la multe competitii cu rezultate foarte bune, stagii de pregatire atat in tara cat si in strainatate, multi elevi obtinand grade superioare si am avut rezultate remarcabile la diferite concursuri.

Din anul 2013 m-am alaturat lui Sensei Christian Hirsch si am devenit membru la Federatia Internationala de Karate Kyokushin condus de Hanshi Steve Arneil.

 

4 dan Kyokushinkai Karate – 2019 Arnhem, Olanda – Hanshi Steve Arneil

3 dan Kyokushinkai Karate – 2014 Londra, Anglia – Hanshi Steve Arneil

2 dan Kyokushinkai Karate – 2011 Sibiu, Romania – Kancho Yoshikazu Suzuki

1 dan Kyokushinkai Karate – 1995 Sibiu, Romania – Shihan Thomas Flynn

 

Citiva dintre maestrii cu care am avut stagii de pregatire si ne-au examinat :

Hanshi Steve Arneil 10 dan

Kancho Yoshikazu Suzuki

Hansi Adamy Istvan 8 dan

Shihan Horatiu Neagoie 6 dan

Shihan Eddy Gabathuler 7 dan

Shihan Furko Kalman 7 dan

Shihan Howard Collins 7 dan

Shihan Borza Jozsef 6 dan

Shihan Thomas Flinn 6 dan

Shihan Alex Kerrigan 7 dan

Shihan David Pickthall 7 dan

Shihan Brezovai Sandor 6 dan

Sensei Peko Gabor 3 dan

Pe aceasta cale vreau sa multumesc, si sa aduc un omagiu antrenorilor si profesorilor mei care m-au ajutat, care m-au ghidat pe drumul sportului si al fair play-ului, m-au invatat ce inseamna sa cistig, cum sa accept infringerea cu demnitate, sa fiu cu mintea deschisa, sa invat de la toata lumea cate ceva si sa imi depasesc limitele,

In incheiere un citat de la Sosai Masutatsu Oyama:

„In spatele fiecarui succes se afla noi culmi care asteapta sa fie cucerite”

OSU

Dodi